ALINA DUMITRU

Alina Dumitru este una dintre cele mai importante judoka din istoria României, a câștigat prima medalie de aur pentru judoul românesc la Jocurile Olimpice – campioană olimpică (Beijing, 2008), este multiplă campioană europeană și medaliată cu bronz la campionatele mondiale.

Adulții trebuie să se joace cu copiii, să-i facă să se îndrăgostească de mișcare, iar pentru aceasta trebuie să coboare la mintea lor, să adapteze jocurile la vârsta pe care o au copiii.

„Sportul se joacă” este un program care îi va ajuta pe adulții României (profesori de educație fizică și sport, dar și toți ceilalți români care iubesc copiii) să găsească soluții pentru a-i atrage pe cei mici să facă mișcare, să se joace de-a sportul și astfel să descopere sporturile preferate.

ALINA VUC

Alina Vuc a adus României prima (și singura de până acum) medalie la campionatele mondiale de lupte feminin, câștigând în 2019 medalia de argint la Campionatul Mondial de la Nur Sultan (Kazakhstan) – categoria 50 kg.

Adulții care vor să se joace de-a sportul cu copiii trebuie să aibă o imaginație bogată și să facă și ei mișcare alături de cei mici.

Cred că programul „Sportul se joacă” te ajută să cunoști toate sporturile în parte mai bine și te poate îndruma la practicarea unuia dintre ele.

ANA-MARIA POPESCU (BRÂNZĂ)

Ana-Maria Popescu este campioană olimpică, multiplă campioană mondială și europeană. Este singura spadasină din lume care a reușit să câștige de patru ori trofeul Cupei Mondiale la spadă, inclusiv în 2020.

Toată copilăria mea a fost o bucurie nemărginită pentru că aveam libertate. Mi-am petrecut mare parte din copilărie în spatele blocului unde, dacă ne plictiseam de toate jocurile pe care le știam: șotronul, elasticul etc., inventam noi unele noi. Cred că părinții mei își aduc aminte foarte bine toate tricourile și toți pantalonii pe care i-am agățat în diverse garduri.

„Sportul se joacă” acoperă o plajă foarte mare, de la copii la adulți, profesori de educație fizică și mai ales pe noi, sportivii, ne ajută să transmitem mai departe mesajul că sportul face bine. Așadar, Sportul se joacă!

ANCA STOENESCU

Anca Stoenescu este cea mai titrată jucătoare de baschet din România, câștigând titlul de campioană națională de nu mai puțin de 12 ori. Face parte din echipa națională de baschet 3 x 3, care a reușit calificarea la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Cred că în momentul de față ar trebui să fim foarte creativi. Să ne jucăm foarte mult cu copiii, tot felul de joculețe care să nu îi plictisească, pentru că e greu să ții un copil să nu se plictisească repede.

Mi-ar plăcea să cred că programul „Sportul se joacă” va aduce cât mai mulți copii către sportul de performanță, însă m-aș bucura să văd și copii care își doresc doar să facă sport, mișcare.

CRINA PINTEA

Crina Pintea este astăzi una dintre cele mai importante jucătoare de handbal din România. Câștigătoare a Champions League (2019) și a medaliei de bronz la Campionatul Mondial (2015), a fost desemnată Jucătoarea de Handbal nr. 1 a României în 2019.

Adulților le-aș spune să-i lase pe copii să se joace, să se bucure și ușor, ușor aceștia își vor da seama singuri cât de important este sportul pentru ei. Și de distractiv în același timp, pentru că asta trebuie să fie pentru un copil.

Programul „Sportul se joacă” o să ajute foarte mult la promovarea sportului, fiind o sursă de informații pentru adulții din toate colțurile țării.

ELISABETA LIPĂ

Elisabeta Lipă este cea mai medaliată canotoare a lumii din toate timpurile. E multiplă campioană olimpică și mondială, a câștigat pentru România cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice. Federația Internațională de Canotaj a desemnat-o cea mai bună canotoare a secolului XX.

E clar că adulții care se joacă cu copiii iubesc copiii. Și cine iubește copiii nu are cum să nu inventeze tot felul de jocuri care să-i atragă în această disciplină atât de frumoasă și care îți aduce atât de multe satisfacții.

„Sportul se joacă” este un program frumos, un program care atrage copiii, un program care poate schimba mentalitatea părinților care nu vor să-și lase copiii să facă sport și aduc scutiri de la ora de educație fizică; asta înseamnă că nu înțeleg rolul acestei discipline frumoase între multele și grelele materii pe care le are un copil în fiecare zi.

ÉVA TÓFALVI

Éva Tófalvi a participat la nu mai puțin de șase ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, de trei ori fiind port-drapelul delegației României. În 2008 a câștigat cursa individuală de 15 kilometri din cadrul etapei de Cupa Mondială Biatlon de la Hochfilzen.

„Sportul se joacă” este foarte important prin ceea ce are în nume deja: sportul se joacă, nu este nimic complicat. Părinții vor observa programul acesta și își vor da seama că e atât de ușor să duci copiii spre sport.

Sportul este cel mai frumos lucru din viața mea. Datorită lui am ajuns unde am ajuns și am văzut lumea și am cunoscut oameni. Este super!

GEORGE COSAC

George Cosac a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. La dublu a ajuns până în sferturile de finală alături de Dinu Pescariu. A fost selecționat de 16 ori în echipa de Cupa Davis a României, pentru care a jucat timp de 8 ani, între 1988 și 1996.

Ora de educație fizică trebuie să fie o oră de cultură fizică, în care copiii învață de la simplul mers până la exerciții complexe; în care li se insuflă dorința de mișcare, astfel încât să ajungă singuri la concluzia că aceasta le face bine.

GIANINA BELEAGĂ

Gianina Beleagă este dublă campioană mondială la Canotaj, proba de dublu vâsle – categorie ușoară. A participat la Jocurile Olimpice 2016, fiind calificată și la Jocurile Olimpice 2020.

Sfătuiesc părinții să se joace cât mai mult cu copiii lor, să practice sportul ca pe o joacă, pentru că este foarte constructiv atât pentru copii, cât și pentru părinți, căci astfel își descoperă copilul, dar se descoperă și pe ei.

Programul „Sportul se joacă” este unul foarte important pentru că aduce un plus de informații și un plus de activități pentru copiii care sunt nerăbdători să alerge și să se joace cu mingea și să practice alte multe sporturi care sunt la fel de frumoase.

IONELA COZMIUC

Ionela Cozmiuc este dublă campioană mondială la Canotaj, proba de dublu vâsle – categorie ușoară. A participat la Jocurile Olimpice 2016, fiind calificată și la Jocurile Olimpice 2020.

Adulții nu ar trebui să intre în competiție cu copiii, ar trebui să-i lase să câștige pentru că asta le place celor mici și, făcând acest lucru, îi vor ajuta să se îndrăgostească de sport.

Programul „Sportul se joacă” va ajuta foarte mult la schimbarea mentalității conform căreia sportul înseamnă doar performanță. Este important ca oamenii să înțeleagă că sportul poate fi luat și în joacă, mai ales la început.

LAURA COMAN

Laura Coman este dublă campioană europeană, a câștigat medalia de aur la Jocurile Europene de la Minsk din 2019, este campioană mondială universitară, multiplă câștigătoare de etape ale Cupei Mondiale la Tir Sportiv, proba de pușcă aer comprimat, 10 m. Face parte din Team Romania 2020, fiind calificată la Jocurile Olimpice 2020.

Pentru a-i atrage pe copii către sport este important să începem totul cu o joacă, să nu mai punem atât de mult preț pe note, pe lucruri nesemnificative în comparație cu semnificația sportului în general.

Cred că programul „Sportul se joacă” va fi benefic pentru că va aduce sportul în atenția foarte multor persoane. Deși în ziua de azi suntem preocupați cu alte activități, trebuie totuși să ajungem să ne dăm seama că prin sport putem avea o viață echilibrată, sănătoasă și că făcând sport ne vom ajuta pe noi înșine mai mult decât am făcut-o până acum.

MARIAN DRĂGULESCU

Marian Drăgulescu este cel mai titrat gimnast român din toate timpurile. A câștigat 31 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Europene. A dat lumii săritura care îi poartă numele, Săritura Drăgulescu, una dintre cele mai dificile din gimnastica mondială masculină.

Joaca de-a sportul cu copiii va fi un beneficiu atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că sportul înseamnă sănătate, înseamnă voie bună, energie, înseamnă bună dispoziție și o conexiune frumoasă între părinți și copii.

Sper ca programul „Sportul se joacă” să îndemne și să încurajeze atât părinții, cât și copiii să facă mai multă mișcare. Avem nevoie de sport în viața noastră.

MIHAELA ȘTEFF

Mihaela Șteff este cvintuplă campioană europeană, dublă medaliată cu bronz la campionatele mondiale și cvadruplă câștigătoare a Ligii Campionilor Europeni la Tenis de Masă.

Proiectul „Sportul se joacă” prezintă o mulțime de variante de jocuri pentru cei pasionați, dar și pentru cei care poate nu au așa de multe idei, iar mai departe rămâne de văzut care jocuri le vor plăcea și, cine știe, poate vor ajunge, cum făceam și noi când eram mici, să inventeze anumite jocuri. Aceasta este speranța mea: să se joace și să inventeze noi jocuri pornind de la cele sugerate de noi.

MIHAI COVALIU

Mihai Covaliu este Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Campion olimpic (Sydney, 2000), mondial (Leipzig, 2005) și european (Izmir, 2006), a câștigat numeroase medalii pentru scrima românească. Ca antrenor, Mihai Covaliu a condus echipa masculină de sabie a României spre primul titlu mondial (Antalya, 2009) și spre argintul olimpic (Londra, 2012) și a câștigat cu elevii săi titlul european la individual (Zagreb, 2013).

„Sportul se joacă” este un program care va ajuta în primul și primul rând prin ceea ce conține: un număr de peste 120 de exerciții, exerciții prin care copiii vor descoperi practic lumea minunată a sportului, vor descoperi disciplinele olimpice și vor avea oportunitatea să aleagă ce îi atrage cel mai mult, ce li se potrivește și ce vor să practice mai departe.

PAULA IVAN

Paula Ivan este campioană olimpică, câștigând în 1988 medalia de aur la Jocurile Olimpice din Seul cu un record olimpic care rezistă și astăzi: a alergat pe distanța de 1.500 m în 3:53.96.

Programul „Sportul se joacă” va da mai multe informații despre fiecare ramură sportivă în parte, astfel încât și copiii, și adulții vor afla mult mai multe despre fiecare în parte.

Pentru copii este foarte important să se joace la început de-a cât mai multe sporturi, îndrumarea spre o disciplină sau alta urmând să se facă mai târziu, când profesorii de educație fizică și sport sau antrenorii vor putea identifica ceea ce li se potrivește cel mai bine.

RĂZVAN PÂRCĂLABU

Răzvan Pârcălabu este Președintele Federației Române de Lupte.

Adulților le-aș recomanda să facă mai mult sport împreună cu copiii și să fie și ei copii, să intre în mintea lor și să îi motiveze să facă mișcare, pentru că aceasta dezvoltă psihicul, dezvoltă un corp sănătos și îi pregătește pentru viața de adult.

Programul „Sportul se joacă” va dezvolta din nou sportul de masă de care avem mare nevoie la nivelul copiilor, pentru că o parte dintre ei vor face apoi cu siguranță pasul către marea performanță.